Elkaptam ma egy mondatot miszerint Matisse vak volt/ megvakult. Utánakeresve találtam egy bőséges összeállítást vak/látáskárosult hírességekről. És utóbb került egy másik lista, pár extra (igaz kicsi) képpel.

Pár érdekesebbet kiemelnék:

Matisse, Henri (1869-1954) francia festõ, rövidlátó volt.

Monet, Claude (1840-1926) francia festõ rövidlátó volt, a mindkét szemén kialakuló cataractája miatt, ami abból származott, hogy állandóan a fényt kutatta. 1905 után fehér és zöld tónusai sárgába hajlanak, a kék pedig a bíbor felé alakul, tubusait speciális jelzéssel látja el, hogy tudja, milyen színnel fest, cataractájának mûtétje után a kék szín ellensúlyozására sárgászöld szemüvegben festett. Vakon halt meg.

Fitzgerald, Ella (1918-1996), amerikai dzsesszénekes. Súlyos diabetesben szenvedett. 1968-ban Magyarországon is vendégszerepelt. 1971-ben Veronában koncert közben vesztette el mindkét szemének a látását. 1984-ben többször is megoperálták, eredménytelenül. 1984-ben hagyta abba az éneklést. Lábait is amputálni kellett.

Falk, Peter (1927- ) amerikai filmszínész (Columbo). Hároméves korában daganatos betegség miatt eltávolították a jobb szemét, sikeres filmjeiben műszemmel szerepel.

Petõfi Sándor (1823-1849) hazánk legnagyobb forradalmi költõje. Bal szemén megromlott a látása, miután a napfogyatkozást figyelve károsodott a retinája. Ekkor írta: "Szemfájásomkor/Teremtõ isten! szemeinre/A vakságot tán csak nem küldöd?/Mi lesz belõlem, hogyha többé/Nem láthatok lyányt s pipafüstöt!" Pest, 1844. Szeptember. Bal szemének látásjavítására szemüveggel próbálkozott, eredménytelenül.

Keller, Helen, vak és süket írónõ (1880-1968). Csecsemõkorában vesztette el hallását és látását, de gyógypedagógus tanítónõje Anne Sullivan csodát tett vele. Segítségével tanult meg beszélni. Az angol mellett németül és franciául is megtanult. Elvégezte a cambridge-i egyetemet, filozófiából doktorált. Jól megtanulta a matematikát, a latin és a görög nyelvet és az irodalomtudományt. Segítség nélkül több könyvet írt. Írásai félszáz nyelven jelentek meg, magyarul is. Egyedül közlekedett, beutazta a világot. Híres emberekkel úgy tárgyalt, hogy kezével letapogatta az emberek szájáról, hogy mit mondanak. Megkapta a francia Becsületrendet. Chaplin, Mark Twain, Edison és Bell is barátja volt.

Braille, Louis (1809-1852) francia, a vakok számára a róla elnevezett írás kidolgozója. 3 éves korában apja szíjgyártó mûhelyében árral megszúrta egyik szemét, de sympathiás ophthalmia miatt rövidesen mindkét szemére megvakult. 10 éves korában a párizsi vakok iskolájába került és 16 évesen alkotta meg a 8 pontból álló zseniális, a ma is használatos vakok írásmódszerét, amit 1850 óta az egész világon alkalmaznak.

Vazul (Vászoly) (1000 körül) Taksony fejedelem unokája. Szent István, mivel Vazul vonakodott a kereszténység felvételétõl, megvakíttatta és megsüketíttette. Az ítéletet István király udvari emberének, Budának fia Sebõs határszéli ispán hajtotta végre. A késõbbi, Árpádházi királyok az õ leszármazottai.

Napóleon, Bonaparte (1769-1821) francia tábornok, majd császár. Õ és kortársai lünettet használtak, ami egy összehajtható, villa alakú szemüveg volt, az orr alatt kellett megfogni.

Patyomkin, Grigorij (1739-1791) híres orosz hadvezér. Nagy Katalin cárnő kegyence, Orlov féltékenységből biliárdozás közben a dákóval kiszúrta a fiatal tiszt bal szemét. Ennek ellenére a cárnő Patyomkint fogadta kegyeibe, nemcsak hadi sikerei, de férfias vonzereje miatt is.

Szerző: Őszinte Őrült  2010.11.02. 01:34 Szólj hozzá!

Címkék: vakság híres ember

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekestenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr762415043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása